От години онези, които практикуват бойни изкуства, участват в тренировки, в които един от най-значимите признаци на техните знания, опит и умения е представен от тънко парче плат, увито около кръста им. И макар да изглеждат доста престижни, тези колани в бойните изкуства са много повече от просто моден аксесоар.

Въпреки че много от тези изкуства съществуват от векове, концепцията зад цветовете на коланите в бойните изкуства се заражда преди малко повече от 100 години.

Идеята е реализирана първо от същия човек, който е изобретил изкуството на джудото, което сега е олимпийски спорт. Джигоро Кано присъжда първия пояс на един от учениците си като израз на неговия ранг – Шодан, или „начална степен“. Черен колан, което по онова време се смята за най-нисък ранг.

Едва в средата на 30-те години Джигоро и майстори на други бойни изкуства започват да използват система от многобройни цветове на колани като средство за разпознаване и мотивиране на учениците.

КОЛАНИТЕ СА ЧАСТ ОТ СИСТЕМАТА ЗА РАЗВИТИЕ

Въпреки че трябва да се преминат определени постижения и основни етапи, за да се достигне следващото ниво на пояса, идеята е да ги използваме за поставяне на цели и прогресиране, а не да ги чувстват децата като оценка в училище. Ако ученикът работи към следващото ниво на колана и все още не е в състояние да изпълни всички изисквания, това се възприема като възможност да се разраства и да учи още нови неща , вместо да го гледат, сякаш не е успял на тест.

Целта на всеки колан е да представи обема работа, и напредъка който е постигнат, а също и да показва нивото на опит в съответното бойно изкуство. Например някой, който е защитил най-високия ранг – черен колан, често притежава необходимите знания, за да започне да обучава другите да предават своята мъдрост.

ПРЕДИМСТВА НА КОЛАНИТЕ В ТРЕНИРОВКИТЕ ПО КАРАТЕ

Докато стилове като бокс, кикбокс, борба (както и всички други спортове) не използват колани, ние имаме това предимство по няколко причини. Въпреки че не са основна част, ние използваме и коланите като средство за мотивиране на децата, които посещават нашите часове.

В нашата програма, всеки пояс представлява специфичен етап от цикъла на обучение и растеж на ученика освен като спортист и като характер. Докато продължават да тренират и усъвършенстват уменията си, това малко парче плат ще им помогне да разберат къде се намират в момента и къде искат да бъдат. Коланите са чудесен инструмент за мотивация, защото децата, които тренират при нас ги обичат и работят по-усилено, за да достигнат всяко следващо ниво.

КАКВИ СА ЦВЕТОВЕТЕ НА КОЛАНИТЕ?

Повечето форми на бойни изкуства имат различна вариация на цветове и разбиране за всеки пояс, който се дава с напредването на ученика. В Максима, всеотдаен ученик, който е готов да носи отговорност и усърдно тренира, може да премине от начинаещ с бял колан до черен колан (най-висок ранг) в обхват от около осем години.

Разбирането на стратегическата цел зад всеки колан е чудесен начин да накарате децата да се интересуват от техните задължения и да ги подтикнете да работят по-усилено всеки ден.

За да ви дадем представа за символното значение зад всеки колан и тяхната подредба, ние съставихме този списък от прогреса на колана, който използваме за нашите ученици:

ПОДРЕДБА НА ЦВЕТОВЕТЕ:

Бял пояс – белият колан символизира раждането или началото на волята на човек да придобие уменията на Карате и се носи от онези, които тепърва започват да учат.

Жълт пояс – жълтото означава първите лъчи на слънчевата светлина, които дават началото на нов растеж и нов живот. Като такъв, жълтият колан се носи от начинаещ, който се е научил да практикува основните движения в Карате.

Оранжев пояс – Оранжевият представлява нарастващата сила на слънцето, така че оранжевият пояс се дава на начинаещ, след като той овладее основите на самозащита в Карате.

Зелен пояс – зеленото е представителство на растежа, затова се дава на средни студенти, които се учат да укрепват и усъвършенстват своите умения.

Син пояс – Синият представлява небето и светлината, която осигурява на всички растящи неща, така че синият колан се дава на трениращите в етапа на обучението им, когато те започват да усвояват допълнителни знания за Карате, което позволява на техните умове и тела да продължат да растат и се развиват.

Кафяв пояс – Кафявото е представяне на озрялото семе по време на процеса на зреене и прибиране на реколтата, така че кафяв колан се присъжда на напреднали ученици, които започват да осъзнават плодовете на своите начинаещи проучвания и чиито техники са започнали да узряват. Учениците с кафяви колани се учат да бъдат предпазливи в практиката и действията си.

Черен пояс – черният символизира тъмнината отвъд слънцето. Човек, който е удостоен с черен колан, се стреми да придобие по-задълбочено и по-нататъшно разбиране на физическите и психическите умения на Карате. Много хора, които са наградени с черен колан, започват да предават знанията си, за да помогнат на другите да напредват в собствения си ранг на колана.

При нас черният колан е този, който никога не се отказва, този, който се отличава от всички останали с поведение, дисциплина и успех. Това са хората, които се борят, хората на които можеш да разчиташ и на които искаш да приличаш.

Не можеш да победиш някой, който никога не се отказва!!!

ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА СЕ ЗАПИШЕТЕ?

Въпреки че коланите са важна част от нашето обучение и напредък, далеч по-значим е акцентът, който поставяме върху развитието на характера на всяко дете по време на нашите тренировки. Изкуството се състои в това да се научиш как да намираш баланс, докато същевременно придобиваш умения за самозащита.

За разлика от другите клубове, ние учим децата да се борят не с врагове, а със самите себе си, със собствените си съмнения и несигурност!

Независимо дали мислите да запишете детето си в някоя от нашите зали или искате само да опитате и да разберете повече за нашата програма, ние сме готови да ви покажем с какво тази програма е по-различна от всички други форми на бойни изкуства. Нашите инструктори имат богат опит директно с водещите школи от Италия, Франция и Испания, които са лидери в подготовката и работата с деца.

Ако искате да получите повече подробности за нашите тренировки, като графици и друга информация, обадете ни се днес на тел: 0887562437!
Преди да изберете, къде да запишете детето си, вижте на какво ги учат!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *