Биологично развитие и

Тренировки по Карате


Важно за физическата активност на детето!

Физическото развитие при децата се случвана различни етапи, като всеки етап си има свое собствено темпо. Между 5 и 7 год. децата израстват на височина между 5-7 см. и повишават теглото си между 2-3 кг. за една година. Детето на 5 год. обикновено е високо 2 пъти повече от раждането си и тежи около 5 пъти повече от раждането си.

Възрастта меджду 7 и 11 год. се характеризира със забавяне темпото на издължаване в полза на някои структурни промени в тялото, като общото укрепване. В тази възраст се повишават повече килограмите, отколкото височината. Това създава по-добри възможности за повишаване физическата активност на детето.

Темпото на физическо развитие достига своя максимум около 11-12 год. възраст при момичетата и около 13-14 год. възраст при момчетата. Това се свързва със скок в растежа по време на пубертета. В този период издължаването на тялото отново е пропорционално по-голямо от увеличаването на теглото. По това време децатаизрастват на височина. За около година се издължават между 8-10 см. В следващия период, след 13 год. възраст при момичетата и след 15 год. възраст при момчетата, това издължаване спира за сметка на покачване на килограмите. Тази зависимост между височина и килограми представлява един индекс - Индекс на телесна маса.

Строежът на човешкото тяло (височина, маса, пропорции) е едно от основните съобщения при избор на спорт и достигане до успехи в дадения спорт. За постигане на високо спортно майсторство в много спортни дисциплини е необходима всестранна физическа подготовка. Значителното снишаване на възрастта на високото спортно майсторство повиши извънредно много изискванията към етапа за начална подготовка и го определи като решаващ момент в обучението и възпитанието на бъдещите спортисти. В последните години се наблюдава рязко спадане на възрастта за достигане на високо спортно майсторство. Това налага по-ранно начало на обучението. Възрастта за начална спортна подготовка слиза все по-надолу. Спортните зали са посещавани от деца на 5-6 год. възраст. Особено това се среща при индивидуалните спортове.

Статистическите данни, свързани със световните рекорди, показват че в днешно време за повечето спортни дисциплини, най-високи постижения се реализират между 18-23 год. възраст. Пак по статистическите данни - при наличие на един добър биологичен субстрат, за получаване на резултат от световна величина са необходими около 400 часа специализирана тренировъчна работа, т.е. специална подготовка за различните спортове продължава най-малко 6-8, а за някои 10 и повече години (извън периода за обща подготовка, който има средна продължителност 3-4 години).

Индексът на телесна маса е един от показателите на строежа на човешкото тяло. Също така, той е считан за важен показател при измерването съдържанието на мазнини в човешкото тяло. Трябва да се има предвид разликите между BMI при момчетата и момичетата, както и разликите в годините на един и същи пол, така че да може добре да се подберат методите на тренировката за издръжливост.

За да успеем, трябва да сме подготвени!

Напримен, фактът че 83,2% от 8 год. деца имат сходни стойности на BMI означава, че повечето от момичетата и момчетата в тази възраст могат да използват еднакви упражнения за издръжливост.

Деца 13 - 15 год.

Между 13 и 15 год. възраст средните стойности на индекса на телесна маса при момичетата са леко завишени, отколкото при момчетата. В тази възраст при момичетата издръжливостта се постига по-трудно, отколкото при момчетата - това важи особено за 14-15 год. момичета. От гледна точка на тренировката за издръжливост, това е по-труден период за момичетата, отколкото за момчетата, заради строежа на тялото при момичетата.

Физиката и динамиката на изграждането на тялото се променя драстично с настъпването на пубертета. Периодът на пубертета се характеризира с голяма промяна във физическото, физиологическото и двигателното развитие. Индивидите от еднаква възраст се различават значително, защото някои узряват по-бързо от други. Това е от голямо значение за спорта, въпреки че най-често, хората които узряват по-бързо се считат за по-годни по това време и тяхното силово предимство може да идва от по-голямата им биологична зрялост, поради което прогнозите за бъдещи спортни постижения често стават погрешни.

В дългосрочен план на тренировките, най-добри перспективи имат индивиди, които узряват по-късно.

Изследванията не предоставят категорично доказателство за увеличаване на височината в следствие на тренировките. Влиянието на упражненията върху телесната маса и формата на тялото, обаче е документирана. Правилно приложено и добре контролирано физическо натоварване подпомага соматичното развитие. Свръх натоварването пречи на растежа и най-вече преди пубертета!

Тази статия е част от раздел - НАУКА ЗА СПОРТНОТО ОБУЧЕНИЕ на Онлайн програмата за домашна самоподготовка!

Всеки може да Опита!


Избери си зала

Запази си място

Ела на тренировка

Информация и Записване

ЗАПАЗВАНЕ НА МЯСТО И ВСЯКАКВИ ВЪПРОСИ НА: 0887 562 437 или 0888 207 623

Онлайн

Онлайн програма

за домашна самоподготовка

кв. Борово

34 ОУ “Стою Шишков”

ж.к. Борово, ул. Родопски извор 43

кв. Павлово

Студио за тренировки МАКСИМА

кв. Павлово, ул. “Проф. Иван Дуйчев” 16А (вход от към гърба на блока)

Най-добрите тренировки по карате за деца!

КОНТАКТИ

0887 562 437
0888 207 623
info@maximasport.com

© 2021 Всички права принадлежат на Спортен клуб Максима |  Правилник / Код на поведение

Book Your Free Session Now

Enter your email below and we'll contact you to arrange your free session

We process your personal data as stated in our Privacy Policy. You may withdraw your consent at any time by clicking the unsubscribe link at the bottom of any of our emails.

Close

Съжаляваме!!!

В момента нямаме свободни места

Ако имате желание да се запишете, може да се свържете с нас, за да ви обясним каква е процедурата за записване и прием на нови деца на тел.0887 562 437

Close

кв. Лагера

Тренировките се провеждат във физкултурния салон на 25 ОУ „Петър Берон“

1-ва Група – Деца до 10 години

Понеделник/Сряда/Петък от 18:30 до 19:30 часа

2-ра Група – Деца над 10 години

Понеделник/Сряда/Петък от 19:30 до 20:30 часа

Close

кв. Борово

Тренировките се провеждат във физкултурния салон на 34 ОУ „Стою Шишков“

1-ва Група – Деца до 10 години

Понеделник/Сряда/Петък от 18:30 до 19:30 часа

2-ра Група – Деца над 10 години

Понеделник/Сряда/Петък от 19:30 до 20:30 часа

Close

кв. Павлово

Тренировките се провеждат в студио за тренировки "МАКСИМА"

Понеделник/Сряда/Петък

– 1-ва Група от 16:00 до 17:00 часа

– 2-ра Група от 17:00 до 18:00 часа

– 3-та Група от 18:30 до 19:30 часа

– 4-та Група от 19:30 до 20:30 часа

Вторник/Четвъртък / Събота

– 1-ва Група от 09:00 до 10:00 часа / събота от 11:00

– 2-ра Група от 16:30 до 17:30 часа / събота от 12:00

– 3-та Група от 18:00 до 19:00 часа / събота от 11:00

– 4-та Група от 19:00 до 20:00 часа / събота от 13:00

Close